keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Hei hei Rollo, tervetuloa Vääksy!

Moikkelis vaan!

Nyt onkin ensimmäinen vuosi oikiksessa taputeltu ja siirtyminen kesälaitumille kohti tuttua ja turvallista Vääksyä on tehty. Matkasin sunnuntaina yön yli Onnibussissa ja olin perillä Lahdessa maanantaiaamuna.  Viimeiset viikot Rovaniemellä kuluivat todella nopeasti, enkä pannut sen kummemmin merkille mitä olin minäkin päivänä tehnyt, joten kerron nyt parista viimeisestä viikosta ylimalkaisesti.

Mulla oli kilpailu- ja immateriaalioikeuden tentti pari viikkoa sitten keskiviikkona, se meni mielestäni muuten hyvin lukuun ottamatta yhtä tehtävää, joka osoittautui hankalaksi. Tentin jälkeen otin muutaman päivän chillisti ennen kuin aloitin uuden rupeaman viimeistä kauppaoikeuden tenttiä varten.

Toissa lauantaina meillä oli ELSA Rovaniemen hallituksen iltamat, johon tilasimme pizzaa ja kiinalaista ruokaa. Lisäksi ystäväni oli leiponut meille herkullisen Pätkis-kakun, nam! Illalla päätin vielä lähteä Rovaniemen yöhön. Se jäikin viimeiseksi kunnolliseksi baarikerraksi Rovaniemellä vähään aikaan. Sunnuntaina olinkin aivan poikki lauantain reiveistä, mutta raahauduin silti kaverilleni katsomaan lätkää. Pelin ohessa söimme pizzan jämät pois.

Viime viikon maanantaiksi keräsin taas vireyttä opiskeluun, sillä edessä oli samaisella viikolla kevään viimeinen tentti. Tiistain vietin lenkkeillen ja lukien. Lukupäivän jälkeen lähdin katsomaan, minkälainen meno oli Artiklan järjestämissä pääsykoebileissä. Valitettavasti vain muutamia hakijoita oli ilmaantunut paikalle, joten väki koostui pitkälti vanhemmista oikeustieteilijöistä. Ehdin kuitenkin jutella muutaman hakijan kanssa heidän kokeestaan ja kevään kuulumisista. Lähdin ajoissa kotiin, sillä uni painoi silmää. Keskiviikon ja torstain pyhitin lukemiselle. Kävimme yhdessä kaverini kanssa läpi vanhoja tenttikysymyksiä ja yritimme parhaamme mukaan vastailla niihin. Perjantaina koitti lopulta itse h-hetki, jolloin sain kevään viimeisen tentin käsiini. Viimeinen tentti oli kauppaoikeuden oikeustapaustentti, jossa meillä sai olla lakikirjat mukana juttujen ratkaisemisen helpottamiseksi. Kysymykset olivat melko kinkkisiä ja ajatustyötä vaativia, mutta pyrin vastaamaan niihin parhaani mukaan.

Tentin jälkeen kävin nopeasti kotona, jonka jälkeen suuntasin kaverini pihalle ottamaan aurinkoa. Brunan ottamisen jälkeen olikin vuorossa itse työ, sillä ystäväni muutti ja olin lupautunut auttamaan häntä muuttohommissa. Muuton lomassa kokkailimme meille nakkikääröjä sekä lettuja, jotta muuttotoimet sujuisivat mielekkäämmin. Lauantaiaamuna herätyskello pärisikin jo klo 8.00, sillä varsinainen muuttopäivä oli silloin. Kuuden tunnin muuttoprojektin jälkeen olikin vuorossa jo ennalta sovittu juoksulenkki. Ilma oli todella helteinen, joten kurkku meinasi kuivua jo heti alkumetreillä, mutta muuten juoksu sujui mallikkaasti. Illalla lähdin vielä kaverini kanssa yksille juhlistamaan viimeistä viikonloppua Rollossa. Baarissa oli juuri käynnissä jalkapallopeli, joten katsoimme sitä sivusilmällä jutustelun lomassa. Sunnuntaina olin iltapäivään asti melko tehoton, mutta sitten laitoin spurttivaihteen päälle; tiskasin, imuroin ja pakkasin loput tavarat valmiiksi lähtöä varten. Sitten olinkin valmiina "kesäloman" viettoon. Bussini kohti Lahtea lähti sunnuntai-iltana klo 21.15. Perillä Lahdessa olin maanantaiaamuna puoli 8 aikaan.

Bussissa vietetyn yön jälkeen marssin aamupalan kautta oitis Lahden ammattikorkeakoulun kirjastoon ja lainasin 16 kirjaa opinnäytetyötä varten. Iltapäivällä, kun pääsin Vääksyyn, lähdin kaverini kanssa lenkille. Illalla kävimme vielä perheen voimin pizzalla. Sen jälkeen olikin hyvä muurautua sohvalle loppuillaksi katselemaan telkkaa. Eilen, tiistaina, mulla oli opinnäytetyön ohjaustapaaminen. En ollut kuitenkaan vielä aloittanut työtäni kunnolla, mutta kyselin apua yhden tutkimuskurssin tehtävän kanssa, jonka aion liittää opinnäytetyöhöni. Ohjauksen jälkeen kävin kaverini kanssa syömässä kiinalaisessa, jonka jälkeen pääsin pitkästä aikaa kampaajan käsiteltäväksi. Iltapäivällä veljeni tuli Lahteen ja kävimme yhdessä shoppailemassa hänelle uudet farkut. Illalla puhtia riitti vielä siihen, että kävin kuuntelemassa Lahden ammattikorkeakoulussa kolme julkaisuseminaaria, joissa ihmiset esittelivät tekemiäään opinnäytetöitä. Palattuani kotiin 12 tunnin reissun jälkeen olin aivan poikki.

Tänään aloitan ammattikorkeakoulun tehtävien tekemisen oikein toden teolla, sillä kesätyöni alkaa vasta ensi viikolla, joten nyt on hyvää aikaa opiskelulle! Päivittelen varmaan kesän aikana muutaman kerran blogia ja kerron kuulumisiani.

Eipä tässä muuta, ihan kiva olla taas kotona, vaikka kyllä siellä Rovaniemelläkin olisi vielä viihtynyt :)

~ Tiia

Rovaniemi klo 1.15.

Käytiin mun kaverin kanssa Wakkanai Sushissa Rovaniemellä, nam!

Mun koiraystävä tuli moikkaamaan mua.

Tältä näyttää Vääksyssä.

Flower power.

Tällainen yhdistelmä tarttui kaupasta mukaan. 

7 kommenttia:

  1. Moikka Anna! :) Kiva, että uskalsit kysyä sua mietityttävistä asioista! Yritän vastata parhaani mukaan, toivottavasti saat jotain jelppiä mun vastauksista opintojen suunnitteluun yms. :)

    1. Opintotuki ei tosiaankaan mulla riittäisi elämiseen. Asun yksityiseltä vuokratussa asunnossa, joten kaikki saamani tuet menee siihen ja joudun laittamaan vielä muutaman euron lisäksi. Asuntomenoja tietysti säästäisi, jos asuisin opiskelijasolussa, silloin asumismenot puolittuisivat. Joten kannattaa miettiä, mikä on itselle parhain vaihtoehto! Itse halusin sellaisen asunnon, jossa oikeasti viihdyn, koska Rovaniemellä joutuu kuitenkin olemaan aika pitkään ja sieltä ei joka viikonlopuksi lähetä kotiin käymään :D Oon asunut kotona 21-vuotiaaksi eli siis koko sen ajan, kun opiskelin päätoimisesti ammattikorkeakoulussa, joten pientä pesämunaa ehti kertyä kesätöistä. Vanhempani myös onneksi tukevat minua taloudellisesti, joten tili ei ainakaan ensimmäisen vuoden jälkeen ehtinyt tyhjentyä :D Ja biletän oikeastaan joka viikonloppu opiskelujen ollessa käynnissä, joten jos tarvitsisi säästää jostain, niin niitä viikonloppuja voisi helposti karsia hieman vähemmäksi. En ole miettinyt työntekoa opintojen ohella, varsinkin kahta tutkintoa suorittaessa ajankäytön suunnittelu tulisi entistä hankalammaksi, joten jos talous vaan antaa myöten, niin suosittelen töiden keskittämistä kesään ja mahdollisesti joululomalle. Mutta uskon, että työntekokin kaksien opintojen ohella on lopulta järjestelykysymys. Mikäli omaat siis hyvää organisointikykyä, niin luultavasti siihenkin kykenee! Yliopisto-opinnot vaativat kuitenkin huomattavasti enemmän lukemista (ainakin oikiksessa), joten kannattaa kuitenkin jättää riittävästi aikaa lukemiselle ja omalle vapaa-ajalle.

    2. Ehdin opiskelemaan ammattikorkeakoulussa 2 vuotta ennen kuin pääsin oikikseen, joten suurimman osan pakollisista kursseista olin ehtinyt käymään siihen mennessä. Se helposti huomattavasti opintojen yhteensovittamista! Suunnittelin viime keväänä yhdessä amkin opettajani kanssa, mitä kursseja minun kannattaisi ottaa ja milloin. Tärkeintä oli, että kurssit pystyi suorittamaan lähes kokonaan etänä, sillä oikiksesta en voinut enkä halunnut olla poissa. Kannattaa siis käydä opettajan juttusilla, sillä suunnitelmallisuus auttaa toteutuksessa :) Suoritin sekä keväällä että syksyllä kaksi amkin kurssia eli yhteensä neljä kurssia. Niiden sovittaminen aikatauluun sujui melko mutkattomasti, mutta välillä tuntui, ettei aika meinaa riittää. Joten, jos olet loppusuoralla amkin opinnoissasi, niin uskon, ettei ongelmia tule. Ja kannattaa myös selvittää, että voitko hyväksluettaa jotain tulevia yliopisto-opintoja amkin opintoihin. Mä aion hyväksluettaa koko kauppaoikeuden poolin, joka on 10 opintopistettä. Yleensä amkkiin on helppo hyväksluettaa yliopisto-opintoja, koska ne on tasoltaan haastavampia. Eli jos vaihtoehtoisia/vapaavalintaisia opintoja puuttuu, niin hyödynnä tulevia yliopisto-opintoja! Kaiken kaikkiaan oikiksen opintoja suoritin 65 opintopistettä eli aika ihannemäärä ja amkin opinnoista kertyi about 15 op. Opintojen yhteensovittaminen samanaikaisesti on siis vain organisointikysymys tämäkin! Amkin kurssit sain suoritettua aina uusintakoepäivinä, jotka olivat lukukausien lopussa. Muuta läsnäoloa amk ei minulta vaatinut.
    3. Oon nyt käyttänyt vaan oikiksen haalareita, ku ne on kivemman väriset ja parempaa matskua :D Mutta jos oisin menny käymään Lahessa opiskelijabileissä, niin sit oisin varmaa heittänyt vanhat haalarit niskaan! Ja kannattaa ottaa vanhat haalarit mukaan syksyllä, koska me saatiin oikiksessa haalarit vasta vuoden vaihteen jälkeen, joten jos on jotain approja etc. ni niitä voi käyttää. Ite en tota tajunnut viime syksynä... Oon myös nähny combohaalareita, mutta itellä ei oo intressii lähtee sellasii toteuttaa. Mulle on ihan riittävästi noissa haalarimerkkien ompelussa :D (tosin sekin jo ulkoistettu jälleen mummille).

    Jos jäi vielä jotain epäselvyyksiä tms. niin kysy ihmeessä! :)
    Tsemppiä opintoihin ja mukavaa kesää!

    VastaaPoista
  2. Heippa! Nyt kun eka vuosi on ohi, niin pakko udella, että kuinka rankkaa oikisopiskelu on sun mielestä ollut? :) Onko tullut edes välillä sellainen olo, että ei jaksa sitä lukemista? Ja ois kiva kuulla myös ekan vuoden rankkuudesta verrattuna AMK-opiskeluun ja oikiksen pääsykoelukuaikoihin. :) Oon harkitsemassa oikikseen hakemista, joten olisi kiva kuulla rehellisiä kokemuksia aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Ekan vuoden jälkeen voin sanoa sen, että jos ei tykkää lukemisesta, niin välttämättä oikis ei oo sit se paras opiskeluvaihtoehto :D Oikiksessa nimittäin täytyy lukea, jos haluu läpästä kursseja. Ja välillä on kyllä kieltämättä tullu sellainen olo, ettei millään jaksaisi lukea, mutta kyllä siihen kummasti taas löytyy motivaatiota, kun miettii, että opiskelen oikeesti tässä just mun unelmaopiskelupaikassa ja tuun valmistumaan jossain vaiheessa mun unelma-ammattiin! Oikisopiskelu ei sinänsä ole rankkaa, jos osaa aikatauluttaa ajan hyvin. Jos taas yrittää luistaa lukupäivistä ja chillailee liikaa, niin siinä vaiheessa siitä tulee rankkaa ja stressaavaa. Ekana vuonna mä ite meinasin chillailla noitten tenttiin lukemisten kanssa ja arvosanat oli myös koko syksyn sen mukaisia. Keväällä aloin panostaa lukemiseen ja huomasin, että on oikeesti mahdollista saada vitosia, jos viittii nähdä vaivaa sen eteen. :) Enkä lukenut keväällä tentteihin 24/7, vaan tehokkaasti 4-8 tuntia arkipäivisin. Aikaa jäi siis hyvin vapaa-ajalle ja viikonloppuriennoillekin! Mutta jos lähden vertailemaan AMKin opintoja ja oikiksen opintoja keskenään, niin kyllä mä luulen, että oikiksessa joutuu ainakin tuplatyön tekemään, hehheh. Oon myös huomannut, että pääsykokeet on suoraan verrannollisia tulevien tenttien suhteen; amkissa pääsykokeet hoitu yhen illan taktiikalla kuten myös tentit, oikiksen pääsykokeeseen paahdoin niska limassa 4 kk, jotta pääsin sisään ja myös tentit vaativat huomattavasti lukuaikaa varsinkin, jos tähtää kohtuullisiin numeroihin. Vähimmillään oon lukenu oikiksen tenttii neljä päivää aivan hulluna ja sain siitä ykkösen, joten suosittelen hieman pitkäjänteisempää lukemista sopiva annos kerrallaan! Ja jos oot miettinyt oikikseen hakemista, niin kannattaa selailla vaikka vanhoja pääsykokeita tai käydä kirjastolla pläräämässä vanhoja pääsykoekirjoja. Sillä tavoin voi huomata, ovatko asiat sellaisia, mitä itse haluaisi tulevaisuudessa opiskella :) Kaikkien aiheiden ei kuitenkaan tarvitse olla yhtä mielenkiintoisia, vaan riittää, että yksiksin juttu kolahtaa! :) Toivottavasti sait vastauksen sun kaikkiin kysymyksiin!

      Poista
  3. Kiitos tosi paljon ihanasta vastauksesta! :)

    VastaaPoista
  4. Hei!

    Oikista miettineenäni osaisitko kertoa, että onko oikiksessa kuinka paljon niitä ns lakikirjatenttejä? Onko vaikeaa löytää johonkin tiettyyn tapaukseen juuri ne oikeat pykälät? ja olisiko sinulla antaa vinkkejä tenttilukemiseen? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Lakikirjatenttejä oikiksessa on varmaan noin puolet tenteistä. Ensimmäinen lakikirjatentti mulla oli fuksivuoden keväällä, joten siihen mennessä oli onneksi saanut muuten jo vähän tuntumaa yleisesti vastaustekniikasta. Ja jos pääsee oikiksen pääsykokeen läpi, on luultavasti joutunut vastaamaan johonkin oikeustapaukseen, jossa noudatetaan lakikirjatentin vastaustekniikkaa, joten noita lakikirjatenttejä ei kannata turhaan pelätä.

      Mielestäni oikeat pykälät löytyvät melko helposti. Tämä ehkä edellyttänee pohjatyöksi tenttialueen lukemista, jotta tietää edes vähän, mistä asiassa on kysymys. Lakikirjatenttiin voi myös valmistautua lukemalla ko. tenttiin tulevat lait läpi (itse en ole ikinä ehtinyt kokonaan, mutta olisi varmasti hyödyllistä). En ole siis kokenut ongelmalliseksi oikeiden pykälien löytämistä.

      On monia eri tapoja lukea tenttiin, mutta itselläni koen toimivaksi sen, että teen ensinnäkin lukusuunnitelman tenttialueesta. Tenttialueen luen kertaalleen läpi (jos on aikaa, niin jopa kaksi kertaa) ja sen lisäksi teen itse muistiinpanoja alueesta. Tenttialueen lukemisen jälkeen yritän palautella lukemiani asioita mieleen tiivistelmäni avulla. Viimeiset lukupäivät pyhitän sille, että tutkin vanhat tenttikysymykset läpi ja etsin niihin vastaukset. En kuitenkaan kirjoita kokonaisia vastauksia, sillä se olisi liian työlästä. Lakikirjatenttiä varten etsin vanhoihiin tenttikysymyksiin mielestäni oikeat pykälät. Ja jos jotain asiaa on painotettu erityisesti luennoilla, opettelen ainakin sen, sillä proffat eivät yleensä turhaan mainitse tärkeistä asioista. Ja tärkeintä on aloittaa tenttiin lukeminen ajoissa, jotta lukupäivät eivät veny kohtuuttomiksi ja kertaukselle jäisi aikaa. Musta ainakin tuntuu, että kertauksen avulla sisäistän asiat jotenkin paremmin, joten mun on tehtävä lukusuunnitelma siten, että kertausaikaa on ainakin muutama päivä ennen tenttiä. Että tuossa nyt oli ainakin mun kokemuksen mukaan jonkinlaisia vinkkejä tenttilukemiseen! :)

      Poista